Muziekinstrumenten

Muziekinstrumenten

Eerst is het handig om te weten welke instrumenten er allemaal zijn. Op deze pagina geven we uitleg over de instrumenten die gebruikt worden bij blaasmuziekverenigingen en show- en drumbands.

We kunnen de instrumenten verdelen in drie groepen:
1. Houtblazers
2. Koperblazers
3. Slagwerk

Houtblazers
Je raadt het al, houtblazers zijn instrumenten die van hout gemaakt zijn. Er zijn een paar uitzonderingen: de dwarsfluit en de saxofoon. Deze instrumenten zijn van metaal gemaakt, maar horen toch bij de houtblazers. Bij dwarsfluiten is dit zo omdat ze vroeger wel van hout gemaakt werden. De saxofoon heeft kenmerken van de houtblazers klarinet en hobo.
Binnen de groep houtblazers zijn weer drie soorten:

Fluiten: dwarsfluit en piccolo
Het verschil tussen fluiten en andere houtblazers is dat fluiten geen gebruik maken van een riet om door te blazen. De dwarsfluit bestaat uit een buis met kleppen. Er worden tonen (geluid) gemaakt door te blazen tegen de scherpe rand van het mondgat.

Dwarsfluit

Enkel rietinstrumenten: klarinet en saxofoon
Rietinstrumenten gebruiken een riet om geluid te maken. Door te blazen door het riet ontstaat er een trilling en zo geluid. De klarinet en saxofoon hebben een enkelriet, gemaakt van bamboe, dat geplaatst wordt tegen een mondstuk.  

 

Dubbel rietinstrumenten: hobo en fagot
De hobo en fagot gebruiken een dubbelriet. Dit bestaat uit een staafje waarop twee rietdelen worden geplaatst. Deze rietdelen zorgen voor het maken van het geluid.

Koperblazers  
Koperblaasinstrumenten zijn helemaal van metaal gemaakt. Bovendien maken deze koperblazers gebruik van ventielen en niet van kleppen zoals houtblazers. Een belangrijk kenmerk van de koperblaasinstrumenten is dat ze meestal uit drie delen bestaan: het mondstuk, de buis en de klankbeker. Tonen worden gemaakt door lucht te persen in het mondstuk, waarbij de lippen van de bespeler gaan trillen. Zo ontstaan luchttrillingen. Deze luchttrillingen vermenigvuldigen zich in de klankbuizen en worden verspreid in de klankbeker.

 

 

Slagwerk
Er zijn heel veel verschillende slaginstrumenten: De slaginstrumenten worden verdeeld in de volgende groepen:
Membrafonen
Slaginstrumenten met een vel, dat in trilling wordt gebracht.

Je slaat op de trom met je handen of met stokken. Soms worden vegertjes gebruikt.

 

Idiofonen
Slaginstrumenten die geen vel hebben en zelf in trilling worden gebracht. Idiofonen bestaan al heel lang. Het begon toen de primitieve mens stokken, stenen en beenderen op elkaar sloeg, om het ritme van zijn klappende handen en stampende voeten te versterken. Door verschillende materialen van verschillende lengte te gebruiken, kreeg men meerdere tonen. En door de vorm van het materiaal te veranderen kon men een ander soort geluid laten horen.

 

 

Combinatie van membranofonen en idiofonen 

Drumstel