Als je met je vereniging ergens optreedt, zal er vaak vervoer van grote instrumenten en slagwerk nodig zijn. Sommige verenigingen hebben de luxe van eigen transportmiddelen, de meeste zullen dat in de kennissenkring zoeken of moeten huren.
Rijden met een bakwagen
Met een rijbewijs B mag je een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heb je een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Rijden met een aanhanger
Om met een aanhanger achter je auto te mogen rijden heb je rijbewijs B, BE of B+ (code 96). Welk rijbewijs je moet hebben, hangt af van de maximale toegestane massa en het voertuig dat de aanhanger trekt. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (lege gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen). Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht. Lees meer over rijden met een aanhanger op de website van de Rijksoverheid.
Rijden met een vrachtwagen
Om een vrachtwagen te besturen, heb je een vrachtwagenrijbewijs (groot rijbewijs) nodig.
- C-rijbewijs voor chauffeurs van vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3.500 kilo.
- C1-rijbewijs voor chauffeurs van vrachtwagens en campers tussen 3.500 kilo en 7.500 kilo.
Met het gewicht van de vrachtwagen wordt de toegestane maximummassa bedoeld. Dit is het lege gewicht + het maximale laadvermogen. Lees meer over rijden met een vrachtwagen op de website van de Rijksoverheid.
Code 95
Chauffeurs met een vrachtwagenrijbewijs zonder code 95 mogen incidenteel rijden met muziekinstrumenten. De voorwaarden zijn dat het gaat om NIET-commercieel vervoer en dat de rijtijd minder dan 12 uur per week bedraagt. Als je met de vereniging verder reist, bijvoorbeeld naar het buitenland zullen die 12 uur misschien wel gehaald worden, dus dan is het verstandig toch iemand op te zoeken die wel de code 95 heeft. De maandag wordt gezien als het begin van de nieuwe week.
Rijden in het buitenland
In sommige landen mag je op zondag niet met een vrachtwagen rijden. Dat geldt bijvoorbeeld voor Duitsland en Frankrijk. Als je voor een optreden toch met een vrachtwagen op zondag wilt rijden, kun je een ontheffing aanvragen. Dat kan bij ETE (Exceptioneel Transport Europa), tot een week van tevoren. De transporten moeten dan wel direct voorafgaand aan het optreden plaatsvinden. Er mogen dus geen één of twee dagen tussen zitten. Dus niet op vrijdag vertrekken voor een concert op zondag. Het is dan handig om een tourschema op zak te hebben, dat aan de politie kan worden getoond als je wordt aangehouden. De vergunning moet op naam van de eigenaar van de vrachtauto worden gezet. De kosten voor zo’n ontheffing vanaf de Nederlandse grens bedragen rond de € 110.