Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Zorg er daarom voor dat je goed beeldmateriaal hebt van je vereniging. Goede foto’s en filmpjes laten je communicatie-uitingen er professioneler uitzien. Je website, social media en je drukwerk stralen met goed beeldmateriaal direct meer kwaliteit uit. Vraag bij een bijzonder optreden of een professionele fotograaf foto’s komt maken. Dat kan wellicht als sponsoring gratis of tegen een gereduceerd tarief. Misschien kent een van je leden een goede hobbyfotograaf of kun je die vinden door een oproep op social media te doen.
Profielfoto’s voor je leden
Goede foto’s van je orkest, korps of optreden kun je inzetten voor je PR, maar het is voor de leden ook leuk als ze een goede foto van zichzelf hebben. Het is ook goede reclame als de leden van je orkest zich op social media presenteren met een profielfoto die tijdens een optreden van jouw vereniging is genomen.
Resolutie of afmetingen van foto’s
Als je foto’s in gedrukte media (een persbericht of flyer) gebruikt, is een hogere resolutie nodig dan voor online media (website of social media). Foto’s met een te lage resolutie zijn wazig of korrelig. De resolutie van foto’s kun je op twee manieren uitdrukken. Een foto met een afmeting van 100 x 60 pixels heeft een te lage resolutie, ook voor online media. Een foto van 1250 x 800 pixels heeft een hoge resolutie. Die kun je ook gebruiken voor een flyer of persbericht. Wil je een foto echt groot afdrukken, dan moet het formaat nog groter zijn. Voor een hele A4 heb je bijvoorbeeld wel 2000 x 3000 nodig. Dat zijn afmetingen die je ongeveer kunt aanhouden. Een andere manier om de resolutie te bepalen is het aantal KB (kilobyte) of MB (megabyte). De resolutie van een foto van 1 MB is meestal wel hoog genoeg voor drukwerk. Minder dan 200 kb geeft zelfs online geen mooi resultaat.
Je camera, ook die op je telefoon, maakt meestal foto’s in een hoge resolutie. Die moet je dan ook als zodanig versturen. Bij sommige telefoons kun je de grootte kiezen als je een foto verstuurd. Als een foto te groot is om te versturen, kun je dat gratis doen via www.wetransfer.com.
WeTransfer
Met WeTransfer kun je eenvoudig documenten, foto’s, muziek, filmpjes en presentaties delen. Je kunt alle bestandstypes gebruiken en je kunt tot 2 GB (1 gigabyte = 1024 MB) versturen. Omdat WeTransfer geld verdient met advertenties, is het programma voor de gebruiker gratis. Het werkt als volgt:
- Ga naar https://www.wetransfer.com/
- Kies één of meer bestanden om te uploaden
- Geef het e-mailadres van de ontvanger(s) op, dat kunnen er maximaal 20 zijn. Je kunt de e-mailadressen met een spatie ertussen invoeren. Elke ontvanger ziet alleen het eigen e-mailadres.
- Geef je eigen e-mailadres op
- Als je dat wilt kun je een bericht meesturen.
- Klik op Transfer
Op je eigen e-mailadres krijg je na het verzenden direct je een verzendbevestiging. Als ontvangers je bericht downloaden, krijg je daar ook een bevestiging van. De bestanden blijven maar één week beschikbaar. Als de bestanden nog niet gedownload zijn door de ontvanger, krijg je een waarschuwing, zodat je nog even een herinnering kunt sturen.
Foto’s op social media
Social media vragen om foto’s van verschillende formaten. Als je wilt dat de foto’s er netjes uitzien, gebruik dan de afmetingen die in dit overzicht genoemd worden. De omslagfoto op Facebook krijgt altijd veel aandacht, wissel daarom regelmatig en pas de foto aan aan je activiteiten!
Foto’s downloaden van internet
Foto’s die je zelf hebt gemaakt, spreken over het algemeen meer aan dan algemene foto’s. Toch wil je die af en toe gebruiken om een bepaald thema uit te beelden. Er zijn verschillende websites waar je gratis rechtenvrije foto’s kunt downloaden, we noemen een paar voorbeelden:
Pixabay
Freepik
Freeimages
Pexels
Als je hier een bepaald onderwerp intoetst, krijg je een ruime keus. Je moet vaak wel even goed zoeken om een mooie foto te vinden. Sommige sites laten ook meteen de foto’s zien waar je wel voor moet betalen. Pixabay geeft meteen een overzicht van de foto’s die je via Shutterstock kunt kopen. Je kunt bijvoorbeeld een pakketje kopen van vijf foto’s en dan betaal € 49,-. Hoe meer foto’s je afneemt hoe goedkoper ze per stuk worden.
We hoeven je denk ik niet te vertellen dat je niet zomaar willekeurige plaatjes van internet mag plukken. Lees hier meer over auteursrecht.
Foto’s bewerken
Soms wil je foto’s bewerken of je wilt de foto’s of afbeeldingen verwerken in een flyer, poster of omslagfoto voor Facebook (die foto krijgt altijd veel aandacht, wissel daarom regelmatig en pas de foto aan aan je activiteiten!). Voor het bewerken en verwerken van foto’s zijn handige gratis programma’s. We noemen een paar voorbeelden:
Canva
Picmonkey
Befunky
Het vergt wel even wat oefening en je moet er even in investeren om alle toepassingen te leren kennen, maar dan kun je zelf prachtige afbeeldingen maken. Je kunt in deze programma’s ook gewenste afmetingen opgeven en foto’s hieraan aanpassen. Daarom is het ook een handig hulpmiddel om te gebruiken voor de foto’s die je op social media wilt plaatsen.
Foto’s en de AVG
Sinds 25 mei wordt de wet op de privacy gehandhaafd. Daarna is een hele discussie ontstaan of het nu wel of niet is toegestaan om zonder toestemming foto’s van je leden te maken. We geven daarover graag wat duidelijkheid.
Het maken en verspreiden van foto’s, die in een openbare ruimte zijn gemaakt, is gewoon toegestaan, verenigingen hoeven daarvoor aan volwassenen en zelfs aan ouders van kinderen geen toestemming te vragen. Ook een repetitieruimte is een openbare ruimte. Als leden aangeven dat ze niet op de foto willen, is het wel verstandig om daarmee rekening te houden. En als iemand vraagt om een foto te verwijderen, is ons advies om dat zonder discussie te doen. Als je aan je leden toestemming vraagt om te mogen fotograferen, schept dat verwachtingen. Eigenlijk beloof je daarmee om iemand niet op de foto te zetten als daarvoor geen toestemming is verleend. Het betekent dat reclame maken voor je vereniging een stuk moeilijker wordt!
Lees hier meer over de AVG en het maken van foto’s.