Alcohol heeft invloed op het gedrag van mensen. Normen kunnen vervagen, met agressie en seksueel grensoverschrijdende gedrag tot gevolg. Vervelend voor de goede sfeer! Dat alcoholgebruik en verkeer niet samengaan, is een feit. Binnen een muziekvereniging hebben leden een zekere verantwoordelijkheid voor elkaar. Daarom is het goed om afspraken te maken over alcoholgebruik en om elkaar hierop aan te spreken.
Als je muziekvereniging een eigen gebouw met kantine heeft, is het van groot belang dat jongeren onder de 18 jaar absoluut geen alcohol kunnen krijgen. Barvrijwilligers moeten een Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) gevolgd hebben volgens de Drank- en Horecawet. MOVISIE heeft samen met Vereniging NOV, NOC*NSF, Nederlandse Federatie Dorpshuizen, Plattelandsjongeren.nl en Adviesbureau JONG&ZO een digitale Instructie Verantwoord Alcohol schenken gemaakt. Barvrijwilligers kunnen zo gratis online een certificaat behalen.
Waar kan de vrijwilliger dat doen?
De digitale instructie staat op http://www.vrijwilligerswerkacademie.nl/. De teksten en filmpjes op deze website stellen vrijwilligers in staat om straks op een verantwoorde manier alcohol te kunnen schenken in kantine, bar of clubhuis. Wanneer vrijwilligers de teksten en filmpjes hebben gezien en gelezen, zijn ze in staat om de test te maken waarmee ze een gekwalificeerde barvrijwilliger worden en bardiensten mogen draaien op tijdstippen dat er alcohol wordt geschonken.
De KNMO heeft een vertrouwenspersoon. Als er bij jouw vereniging iets vervelends speelt waar je zelf niet uitkomt, dan kun je daarover vertrouwelijk praten met een onafhankelijke deskundige. Een mailtje sturen naar vertrouwenspersoon@knmo.nl met het verzoek om contact met de vertrouwenspersoon is voldoende. Je hoeft niet te vertellen waar het over gaat. Wel even je contactgegevens achterlaten natuurlijk. Die worden doorgestuurd en de vertrouwenspersoon neemt dan contact met je op. Alles wat je vertelt, wordt vertrouwelijk behandeld. Soms is het voldoende dat je advies krijgt hoe je met een vervelende situatie kunt omgaan. Maar mocht het nodig zijn, dan kan de vertrouwenspersoon actie ondernemen. Dat gebeurt echter alleen in overleg met jou.