SPEELS is een muzikale spelshow voor slimmeriken, koele kikkers, vlugge vogels en mazzelaars. Voor jong en oud, muziekliefhebbers en spelletjesfanaten. Een voorstelling met uitdagende quizzen, spannende spellen en mooie muziek. En iedereen kan meespelen! Een spelshow zou geen spelshow zijn zonder prijzen, dus in elke show zijn acht prijzen te vergeven.
OPBOUW VAN HET PROGRAMMA
SPEELS is een wervelende spelshow, het publiek krijgt geen kans om in te dutten. Het belangrijkste doel van deze show is dat het publiek lol heeft, ongeacht leeftijd. Bij een spelshow hoort natuurlijk ook spannende en soms onheilspellende muziek, maar het geheel blijft luchtig. Eén van de orkestleden treedt op als showmaster, inclusief bijpassende outfit.
Bij elk muziekstuk dat het orkest speelt, hoort een spelelement. Sommige spellen worden gespeeld met het voltallige publiek, andere met een paar mensen uit de zaal die daarvoor op het podium komen.
Tijdens een flitsende muzikale opening komt de presentator de showtrap af, waarna een aantal bezoekers meteen aan de bak mogen in een kennisquiz en een domino-uitdaging. Het gehele publiek komt aan de beurt in de ‘dead-or-alive-quiz’: het orkest speelt fragmenten uit muziekstukken en het publiek kiest via een rood of groen papiertje of de oorspronkelijke artiest nog leeft; uiteindelijk blijft er één winnaar over.
Andere spelelementen in de show zijn een bingo waarbij iedereen tegelijk bingo heeft en zo een gratis consumptie wint, een stoelendans, Jenga en een quiz waarbij deelnemers intro’s van bekende tv-spelshows moeten raden.
Vóór de voorstelling, in de pauze en na afloop kan het publiek ook in de foyer eenvoudige spellen spelen, zoals dobbelspellen, kaartspellen en mikado. Het publiek maakt hier dankbaar gebruik van.
UITDAGINGEN VOOR HET ORKEST
Een interactief programma maken, betekent dat niet vast staat hoe een show precies zal verlopen. Je weet ook niet zeker of elk spelelement zo leuk of boeiend wordt als je voor ogen hebt en of het publiek enthousiast genoeg is om mee te doen. Dat maakt het voor het orkest extra spannend en uitdagend. Maar des te leuker is het als het je verwachtingen overtreft.
Het minst voorspelbare spelonderdeel is Jenga. Vooraf is het idee dat twee mensen uit het publiek een potje Jenga spelen en dat dat ongeveer net zo lang duurt als het stuk dat het orkest tegelijkertijd speelt: The Power of the Megatsunami van Carl Wittrock (ongeveer 9 minuten). Maar is dat ook echt zo? Wat als de toren al na een paar minuten valt? Of als hij na de slotnoten nog fier overeind staat? Wat doe je dan? Het vraagt flexibiliteit en improvisatievermogen van dirigent, orkest en presentator.
Overigens blijkt het idee van de timing te kloppen: de spanning in de zaal is in dit spelonderdeel voelbaar, zichtbaar en hoorbaar. Zeker als de Jenga-toren toevallig precies in de laatste maat van het stuk omvalt. Als orkest kun je dat niet plannen, maar als het gebeurt, valt alles letterlijk op zijn plek. Ook voor het publiek is dat een bijzondere ervaring.
REACTIES VAN HET PUBLIEK
SPEELS is geen speciale kinder- of familievoorstelling, maar alle leeftijden zitten in de zaal en reageren enthousiast. Mensen melden zich spontaan aan om aan spellen mee te doen. Het publiek lacht om (onbedoeld) hilarische momenten, moedigt deelnemers aan en houdt de adem in als het spannend wordt. Na afloop komt een klein jongetje naar ons toe: ‘Ook voor kinderen is dit heel leuk!’
PUBLIEK BEREIKEN EN BINDEN
In een stad als Den Haag, met een groot aanbod van professionele kunst, is het voor amateurorkesten niet gemakkelijk om zichtbaar en herkenbaar te zijn, laat staan om nieuw publiek te bereiken. Daarom is het des te belangrijker om je te onderscheiden.
In de aanloop naar de theatershows op 9 en 10 november, hebben we daarom op verschillende plekken in de stad een voorproefje gegeven. In de zomermaanden hebben we tijdens gratis buitenconcerten een quiz gespeeld met het publiek. De winnaars van de quiz kregen als prijs korting op een toegangskaart voor de theatershow. Mede dankzij deze opwarmertjes konden we een aantal nieuwe mensen verwelkomen in ons publiek.
Daarnaast groeit ons publiek doordat trouwe fans hun enthousiasme doorgeven en hun vrienden en familie meenemen. Hoewel ons bereik nog steeds niet heel groot is, is er een steeds grotere groep die weet dat je bij theaterconcerten van Kunst voor het Volk altijd iets bijzonders kunt verwachten.
PRIJZEN
De prijswinnaars van SPEELS zijn naar huis gegaan met onder andere een gratis toegangskaart voor het jubileumconcert van Kunst voor het Volk. Zo proberen we hen alvast te binden aan onze volgende theatervoorstelling, die oorspronkelijk gepland was op onze 100e verjaardag in maart 2021, als aftrap van een bijzonder jaarprogramma. We stellen het jubileumprogramma echter een jaar uit, omdat coronamaatregelen de voorbereidingen verstoren en we geen concessies willen doen aan een programma dat alle eerdere bijzondere voorstellingen moet overtreffen.
ELK JAAR EEN VERNIEUWENDE THEATERVOORSTELLING
Theaterfanfare Kunst voor het Volk bedenkt en maakt onder leiding van dirigent Sarif Tribou elk jaar een vernieuwende theatervoorstelling, waarbij het orkest zichzelf steeds opnieuw uitvindt en bij het publiek steeds weer een andere snaar probeert te raken. Het orkest doet in principe alles zelf, ook theatrale rollen en voordrachten. Soms huurt het orkest steun in vanuit andere disciplines, maar altijd spelen het orkest en de leden zelf de hoofdrol.
Klik voor het fotoverslag.
Na onder meer een interactief programma met proefjes en experimenten (SL!M, 2016) waarbij we aantoonden dat je slimmer wordt van het luisteren naar muziek, een muzikale whodunnit (Doodsnoot, 2017) waarbij zelfs het publiek verdacht was, en een ‘rustiger’ luisterprogramma met mooie combinaties van muziek en poëzie (In Vorm, 2018), maakte Kunst voor het Volk in 2019 met SPEELS opnieuw een geslaagde voorstelling met een actieve rol voor het publiek.