Het besturen van een vereniging is een verantwoordelijke taak. Van een bestuurder worden competenties gevraagd, die in het bedrijfsleven ook van een manager gevraagd worden, zoals het ontwikkelen van het beleid van een vereniging. Waar wil je met je vereniging op de langere termijn naar toe? Het vraagt cijfermatig inzicht, je houdt je bezig met begrotingen en investeringen. Je moet kunnen omgaan met mensen, om te zorgen voor ledenbehoud en -aanwas. En dat alles met inachtneming van de wet- en regelgeving.
Voor bestuurders van muziekverenigingen komt daar nog bij dat ze, vaak als amateurmuzikant, contacten onderhouden met dirigenten, instructeurs en muziekdocenten. Welke kennis heb je daarvoor nodig? Misschien heeft je vereniging een eigen gebouw, hoe regel je onderhoud, verzekeringen en kantinebeheer. En dan is daar nog de creatieve, muzikale kant. Hoe zorg je voor spraakmakende concerten en optredens, die publiek en leden boeien.
De KNMO wil bestuurders graag helpen om muziekverenigingen groeiend en bloeiend te houden. Maar het begint bij jezelf! Stilstand is achteruitgang, dus zorg ervoor dat je actief blijft als bestuurder. Blijf nieuwsgierig naar nieuwe kennis en vraag je af hoe je waarde kunt toevoegen aan je vereniging. Op deze website vind je praktische informatie over zaken die bij het besturen van een muziekvereniging komen kijken. Heb je nog meer hulp nodig? Neem dan contact op met je regionale of categorale muziekbond.
De KNMO kennisbank wil een interactief platform zijn, dus heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen, mail dan naar info@knmo.nl.