Uiteraard doe je als muziekvereniging je best om de vereniging financieel gezond te houden. Zowel contributies als subsidies spelen daarbij een belangrijke rol. Er is echter nog een derde categorie aan inkomsten die minder aandacht krijgt, maar wel belangrijk kan zijn. Dit zijn schenkingen en nalatenschappen. Deze vorm van inkomsten kan komen van (oud-)leden en supporters van je vereniging, maar er wordt nog relatief weinig gebruik van deze mogelijkheid gemaakt.
Het is belangrijk om je te realiseren dat betrokkenheid bij de vereniging een belangrijke voorwaarde is voor het ontvangen van giften en nalatenschappen. Een gift of nalatenschap kan ook met een bepaald doel worden gegeven zoals de aanschaf van nieuwe instrumenten, het aanbieden van muzieklessen et cetera. Stel je als penningmeester open voor de wensen en de bedoelingen die de gever met de gift heeft.
Een belangrijke bron van giften kunnen (oud-)leden zijn, die ondanks dat ze geen actieve rol meer in de vereniging vervullen, deze toch een warm hart blijven toedragen. Hou contact met je (oud-)leden en nodig ze uit voor belangrijke optredens en andere evenementen die de vereniging organiseert.
Schenkingen en giften
Er zijn veel verschillende soorten manieren om te geven en schenken aan een vereniging. Realiseer je dat schenkingen:
- Eenmalig of periodiek kunnen zijn. Soms ontvang je giften voor een specifiek doel waardoor ze eenmalig worden gegeven. Maar het kan ook zijn dat je jaarlijkse donateurs hebt waardoor je ieder jaar een inkomstenstroom hebt.
- In geld of in natura: ondanks dat je als penningmeester waarschijnlijk vaak in termen van geld naar de vereniging kijkt, kunnen schenkingen en giften ook in natura plaatsvinden. Daarbij kun je denken aan mensen die belangeloos instrumenten onderhouden, het verenigingshuis komen schilderen of meehelpen bij concerten. Realiseer je dat ook veel (bestuurs)leden in natura tijd schenken aan de vereniging!
Nalaten/erven
Soms willen leden of supporters na hun overlijden nog een bijdrage aan de vereniging blijven leveren. Dit kunnen zij doen door (een gedeelte van) hun bezit aan de vereniging na te laten. Meestal weet je dit als muziekvereniging pas op het moment dat de persoon is overleden en het testament vrijkomt. Uit onderzoek bij de goede doelen blijkt dat mensen vaak vijf of zes organisaties opnemen in hun testament. Het nalaten aan goede doelen betekent dat er met hun geld iets moois wordt gedaan na hun overlijden. Er bestaan verschillende vormen van nalaten: via een legaat of door de vereniging te benoemen als mede-erfgenaam.
- Legaat: Het legaat wordt toegepast als de erflater een vast bedrag of een specifiek goed aan een organisatie wil nalaten.
- (Mede-)erfgenaam: de muziekvereniging is opgenomen als (mede-)erfgenaam. In dat geval moeten eerst alle bezittingen worden verkocht voordat de vereniging het geld of een deel daarvan ontvangt.
Als je als penningmeester vragen krijgt over het opnemen van je vereniging in een testament, dan is het goed om te verwijzen naar een notaris. Als een vereniging een zogenaamde SBBI- (Sociaal Belangen Behartigende Instantie) of ANBI- (Algemeen Nut Beogende Instantie) status heeft, hoeft de organisatie geen winstbelasting te betalen, maar dient ze wel aan andere voorwaarden te voldoen.
Schenken aan een vereniging met een SBBI- of ANBI-status heeft belastingvoordelen:
- Een SBBI betaalt geen schenkbelasting over de éénmalige of periodieke schenkingen die zij ontvangt.
- Een SBBI betaalt geen erfbelasting over de inkomsten uit nalatenschappen die zij ontvangt.
- Een steunstichting SBBI betaalt geen erfbelasting of schenkbelasting over de inkomsten uit nalatenschappen en schenkingen die zij ontvangt.
Wil je als penningmeester weten hoe je deze status kunt krijgen? Kijk dan op de site van belastingdienst voor de voorwaarden voor een SBBI-status of ANBI-status.
De KNMO kennisbank wil een interactief platform zijn, dus heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen, mail dan naar info@knmo.nl.