Op de site van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) kun je allerlei informatie vinden. NOV is het branchenetwerk van vrijwilligersorganisaties in Nederland, kent het veld door en door, behartigt de belangen van vrijwilligers en vertegenwoordigt de sector in binnen- en buitenland.
Hoe voorkom je grensoverschrijdend gedrag in jouw vrijwilligersorganisatie? Op het gedeelte ‘In veilige handen‘ kun je lezen hoe je je vrijwilligersorganisatie veiliger maakt.
Het is aan te raden om binnen de vereniging een vertrouwenscontactpersoon (VCP) aan te stellen. Niet iedereen is daarvoor geschikt.
Een functieprofiel vind je hier. Ook is het belangrijk dat geschikte personen een training volgen. Via NOV kan een opleiding worden gevolgd. Deze worden in het hele land aangeboden. Mail voor informatie of aanmelding naar info@inveiligehanden.nl.
Indien nodig kunnen leden van de vereniging met de vertrouwenscontactpersoon in vertrouwen spreken over grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, discriminatie of seksuele intimidatie. De VCP gaat in gesprek met slachtoffer of beschuldigde en onderzoekt waar de persoon in kwestie terecht kan met zijn hulpvraag en welke mogelijke stappen genomen kunnen worden. Daarnaast helpt de VCP het bestuur grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie te voorkomen aan de hand van het beleid.
Het is van groot belang dat iedereen binnen de vereniging (leden, deelnemers, vrijwilligers en begeleiders) weten waar ze terecht kunnen wanneer ze grensoverschrijdend gedrag hebben ervaren.
De KNMO heeft ook een vertrouwenspersoon. Als er bij jouw vereniging iets vervelends speelt waar je zelf niet uitkomt, dan kun je daarover vertrouwelijk praten met een onafhankelijke deskundige. Een mailtje sturen naar vertrouwenspersoon@knmo.nl met het verzoek om contact met de vertrouwenspersoon is voldoende. Je hoeft in de mail niet te vertellen waar het over gaat. Wel even je contactgegevens achterlaten natuurlijk. De vertrouwenspersoon neemt dan contact met je op. Alles wat je vertelt, wordt vertrouwelijk behandeld. Soms is het voldoende dat je advies krijgt hoe je met een vervelende situatie kunt omgaan. Maar mocht het nodig zijn, dan kan de vertrouwenspersoon actie ondernemen. Dat gebeurt echter alleen in overleg met jou.