Harmonieën, fanfareorkesten en brassbands kunnen tijdens een concertconcours het muzikale niveau laten beoordelen. Het toewerken naar een concours is voor veel muziekverenigingen een manier om alles uit de kast te halen en zo de kwaliteit te verbeteren. De uitvoering vindt binnen plaats, in een locatie met een goede akoestiek. Dat kan een sporthal zijn, maar ook een concertzaal of theater. De concertconcoursen worden georganiseerd door de regionale bonden, die vallen onder de muziekkoepel KNMO. De concoursdata staan ruim van tevoren in de concoursagenda’s van de bonden, de agenda van de KNMO en in de agenda van Klankwijzer. De spelregels voor deelname zijn gevat in het Reglement Concertconcoursen.
Muziekverenigingen kunnen uitkomen in de divisies 1 t/m 5, plaatsing is afhankelijk van in het verleden behaalde resultaten. Als een vereniging voor het eerst op concours gaat, komt deze uit in de introductieafdeling, waar op basis van het niveau wordt bepaald in welke divisie het orkest geplaatst wordt. Boven de 1e Divisie is de Concertdivisie geplaatst. Hiervoor geldt een apart reglement.
Repertoire
Elk orkest is verplicht om twee werken uit te voeren uit het Repertorium en daarnaast een vrij te kiezen werk, eventueel met (een) instrumentale of vocale solist(en). Voor elke divisie is er een tijdslimiet vastgesteld, dit wordt genoemd in het reglement. Als een orkest ervoor kiest om als verplicht werk een compositie te spelen die (nog) niet in het Repertorium is opgenomen, moet het vooraf worden goedgekeurd door het RIC. Het RIC heeft een database met alle werken in het Repertorium. Handig te sorteren op divisie, componist, duur en jaar van uitgifte. De extra partituren die nodig zijn voor de jury, kunnen bij Rijnbrink Musidesk worden gehuurd.
Beoordeling
Een jury van minimaal drie personen beoordeelt de prestaties van het orkest, hiervan wordt een schriftelijk verslag gemaakt. De onderstaande rubrieken worden met maximaal tien punten per rubriek gewaardeerd:
1. intonatie
2. klankvorming
3. klankbalans
4. techniek
5. articulatie
6. ritmiek
7. samenspel
8. dynamiek
9. nuancering
10. muzikale uitvoering
Het totaal aantal punten wordt weer gedeeld door het aantal juryleden en vervolgens door twee (het aantal te spelen verplichte werken). Daaruit komt een puntenaantal van maximaal 100. De prijstoekenning geschiedt als volgt:
65 punten of meer 3e prijs
70 punten of meer 2e prijs
80 punten of meer 1e prijs
85 punten of meer 1e prijs met promotie
90 punten of meer 1e prijs met promotie en onderscheiding/lof
Meedoen als festivaldeelnemer
Orkesten krijgen de mogelijkheid om als festivaldeelnemer in te schrijven aan een concertconcours. Dat wil zeggen dat men meedoet aan het concours en een programma uitvoert. Het programma bestaat uit een inspeelwerk (koraal of mars) een werk naar keuze uit het repertorium en een vrij werk (bv. lichte muziek en/of een werk met een solist). De jury die aanwezig is op het concertconcours, beoordeelt het optreden. Lees hier de criteria.
Jury aan huis
In het kader van Groei en Bloei van de amateurblaasmuziek in Nederland heeft de KNMO vanaf 2014 een aantal pilotprojecten geïnitieerd. Een daarvan is de concoursdeelname met ‘Jury aan Huis’. Na evaluatie van dit pilotproject is gezien de positieve feedback besloten “Jury aan Huis’ te continueren als vast onderdeel van de concoursorganisatie, met enkele aanvullende spelregels. Lees hier de criteria.
Nederlandse kampioenschappen
Naast regionale concoursen, worden er ook landelijke kampioenschappen georganiseerd, door zelfstandige organisaties, in samenwerking met de KNMO. Kijk voor meer informatie op de website van de ONHK voor het landelijk kampioenschap voor harmonieorkesten, op de website van de ONFK voor landelijke kampioenschappen voor fanfareorkesten op website van de NBK voor de landelijke kampioenschappen voor brassbands.
Lees hier meer over:
Concoursen voor solisten en ensembles
Nederlandse Kampioenschappen voor solisten en ensembles